Селу (Sellou)
Рейтинг: Сложност: Любима на 12 готвача |
Снимката е добавена от Aliana
Необходими продукти
- • 500 г брашно
- • 150 г бадеми, баланширани и обелени
- • 50 г захар
- • 150 г запечен сусам
- • 1 ч.л. смлян анасон
- • 1 ч.л. канела
- • 500 мл орехово олио (или друго, неутрално или фъстъчено)
- • 50 г течен мед
- • 150 г стопено масло
- • 50 г пудра захар
Начин на приготвяне
Бадемите се запичат в сух тиган до тъмно златисто. Няколко се отделят за украса, останалите се нарязват на едро. Брашното се запича в сух тиган, докато стане равномерно средно кафяво (бърка се често). Оставя се да изстине. Сусамът се смила на едро или се счуква добре. В голяма купа се смесват всички съставки, без пудрата захар. Мачка се до получаване на хомогенна смес. Консистенцията е като влажен пясък или изронена тахан халва. В плато се оформя на конус, поръсва се с пудра захар и се украсява с отделените запечени бадеми. Към платото се слага голяма лъжица, а на всеки гост - малка чинийка и лъжичка.
* Добре затворена сместа е трайна 2 месеца.
* Добре затворена сместа е трайна 2 месеца.
Рецептата е добавена от Aliana на 19 Август 2009 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
Регистрирай се сега!
или
(не изисква регистрация)
# 3 tillia | Нещо необичайно за нашия вкус, но точно затова интересно и трябва да се пробва! | 20 Авг 2009 |
# 2 Aliana [Автор на рецептата] | ами Веси, как да ти обясня? За някой, който не го е кусвал - екзотично, но приятно. Бадемите се усещат и хрупат, а цялостният аромат е много интензивен. Аз не мога да изям повече от 3-4 лъжици, но мога всеки ден да го ям :-) Освен това мароканците го поднасят с чай, на мен ми харесва с мляко:-) А веднъж си бях объркала с меко масло и го намазах на филия, както с тахан халва сме правили. | 20 Авг 2009 |
снимки от Aliana [Автор на рецептата] |
19 Авг 2009 | |
# 1 BABY | Не съм правила изобщо сладкиш с анасон. А тази комбинация е много интересна. Интересно ми е какъв привкус ще има този сладкиш. | 19 Авг 2009 |
© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.